papaver_rhoeasGyógynövényként köhögés ellen és sütemények ízesítésére használjuk.

A szántóföldek és utak szélén egész nyáron tömegével nyílnak a pipacs szép piros virágai.
A magját salátákhoz, kenyérfélékhez, süteményekhez adva, azoknak diós ízt kölcsönöz. A fekete magok igen aprók, de a toktermésében nagyon sok található, ezért könnyű összegyűjteni.

A megszárított virágokból gyógytea készíthető, amelyet álmatlanság, idegesség ellen és a köhögés csillapítására használtak a népi gyógyászatban.
Ételek színezésére is alkalmas. A virágokat óvatosan kell leszedni és szárítani, úgy, hogy közben ne sérüljenek, vagy törjenek meg. Régen a virágzás előtt kihajtott leveleket spenótként készítették el.
Gyerekeknél a friss hajtások elfogyasztása mérgezési tüneteket okozhatnak!

papaver_rhoeas

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Close