Padlizsán – Solanum melongena

Posted by on Már 22, 2012 in Zöldség | 0 comments

 

Solanum melongena

Padlizsán virága

Hogyan ültessük?
A padlizsán, vagy tojásgyümölcs néven is ismert zöldségnövény a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, éppen úgy, mint a paprika és a paradicsom. De nem Amerikából származik, az őshazája a trópusi Afrika és Elő-Ázsia.

A termés formája lehet gömb alakú, vagy hosszúkás, a színe pedig fehéres, sárgás és lila. Nálunk is kapható a magja, a paprikához hasonlóan február végéig érdemes elvetni és a továbbiakban is a paprikával azonos a palánták nevelése.

A környezeti igényeik is megegyeznek, a padlizsán szereti a meleg, párás helyet, ezért fólia alatt jól fejlődik. Egyesével ültessük és mivel lombja nagyobb terjedelmű, tartsuk be az előírt tőtávolságot.

Egy családnak elegendő 2-4 tő, így minden héten szedhető lesz 1-2 padlizsán júniustól egészen a fagyokig. A termés akkor érett, ha már elérte a teljes nagyságát, fényes, de a magja belül még fehér. Ha a mag megbarnul, akkor az íze keserűvé válik. A termés ásványi sókban gazdag és jelentős az A és C-vitamin tartalma.

Padlizsán Solanum melongena

Padlizsán növény

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Read more:
Close