Lótetű, lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa)

Posted by on máj 20, 2013 in Növény-betegségek | 0 comments

lotetu gryllotalpaA lótetű a többi rovarhoz képest nagyméretű, kifejletten 5 cm-es lótücsökféle. Földalatti életmódot folytat, ahogy a fotón is látható az első pár lábai szélesek, ásásra alkalmasak. Leginkább tavasszal vehetők észre a frissen felásott és beültetett ágyasokban közvetlenül a talajfelszín alatt készített, kissé kipúposodó kanyargós járatai. Ilyentájt sok bosszúságot okoz, mert a fiatal palántákat elpusztítja.

Nem csak növényi részekkel táplálkozik, hanem megeszi a rovarokat, a gilisztákat, valamint a káros lárvákat és a csigákat is. Leginkább éjszakai életet él. Hátsó pár szárnyai miatt kitűnően repül, igaz ezt ritkán teszi meg.

Nyáron a hímek párzás előtti ciripelése sokszor hallható. A nőstény a párosodás után kamrákat épít. Ezek olyan üregek, melyeknek falát a nyálával megkeményíti és alul kivezető nyílásuk van, hogy a víz ne gyűljön ott fel. Egy nőstény akár 500 petét is lerakhat 3 hónap alatt. Majd a petéket és a kikelt lárvákat hosszú ideig őrzi. Az első évben lárva alakban telelnek át, majd tavasszal alakulnak át kifejlett rovarokká.

lotetu gryllotalpa

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Read more:
Close