Kínai papíreperfa (Broussonetia papyrifera)

Posted by on Júl 3, 2013 in Díszfák és díszcserjék | 0 comments

papireper jEredeti élőhelye Kína és Japán területe, ahol 15 m-es, lombhullató faként él, napos tisztásokon.
Angol neve: paper mulberry. Hazánkban díszfának ültetjük, izgalmas szépségét adó különleges tulajdonságai miatt.
Lássuk, mik ezek!

Törzsén a szürkésbarna kéreg vízszintesen sávozott – ezzel különös, zebramintás hatást kelt. Ázsiában ezt a kérget a papír-, és a ruhaiparban is felhasználják, de fontos szerepe van a tradícionális gyógyításban is.

 

Tenyérnyi nagy (15-20 cm-es), élénk zöld levelei a színükön szörösek, fonákuk pedig fehéren molyhos – érintése nyuszifinomságú. Heterofíliás növény, ami azt jelenti, hogy egyazon növényen többféle levélalak is megtalálható – ép, tojásdad levelek és karéjos levelek váltják egymást. Lombfakadása a többi díszfánkhoz képest igen kései – jellemzően csak akkor kezd ébredezni a téli álomból, mikor már minden növény dúsan lombos körülötte.

A virágok nem feltűnőek, egyivarú, viszonylag kicsi virágok – de a növény kétlaki, tehát van fiú és lány egyed… 🙂 Ez különösen akkor lehet fontos, ha termésre is pályázunk: ez igen egyedi kinézetű, lédús, piros “süni”, mely édes és ehető… (Piros, 2 cm-es terméságazatából kis nyélen húsos terméskék állnak ki.) A Moraceae (eperfafélék) családjába tartozik, ezért ő is, mint az egész rokonsága, tejnedves növény.

És ha már a rokonságnál tartunk… A Broussonetia nemzetségbe további 9 faj tartozik. És bár ő a leghíresebb, de testvére, a japán papíreperfa (B. kazinoki) felhasználása is eléggé elterjedt, díszfaként és egyéb célokra. Egyéb híres rokonai: Morus alba, fehér eperfa – finom vadgyümölcséről jól ismert, tömegesen ültetett díszfa Ficus carica – füge Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus lyrata, Ficus pumila – hogy csak a legismertebb levéldísznövény fikuszokat említsük, akiket szobanövényként tartunk szinte minden lakásban Maclura pomifera – narancseperfa, aki bizarr, narancsnyi zöld, agytekervény mintázatú termésével tűnik fel a díszfák között.

Szaporítása magvetéssel, vagy dugványozással történhet. A frissen szaporított növények nemét természetesen csak az ivartalanul, dugványozással szaporított példányoknál lehet előre tudni.

A kínai papíreperfát üde kerti talajba, napos, védett helyre ültessük – a viharos szélcsatornákat, fagyzugos helyeket nem tolerálja. A száraz meleget jól tűri, locsolni még nyáron sem szükséges.

papireper j

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Close